Header Image

Boekbespreking

<< < page 1/2 > >>

Fragments of the Atlantic Forest of Northeast Brazil

Biodiversity, Conservation and the Bromeliads

by José Alves Siqueira Filho & Elton M.C. Leme, 2007 (apr.)

ISBN 85-88742-19-5

(Eerder uitgegeven in het Portugees in dec.2006)


Cover of the book

Een zwaar (2 kg), 416 pagina's tellend fraai koffie-tafel boek over het wel bekende fragmentarische "Atlantic Forest" langs de kust van Brazilië. Het formaat is 31x24x3.5 cm met een harde kaft met goud opdruk en een fraaie stof-hoes als omslag en telt meer dan 200 Bromeliaceae illustraties, waarvan de meeste foto's, vaak van planten in de natuur, maar ook een aantal fraaie "Morren paintings".

De hoofd auteurs zijn Filho & Leme, hetgeen ook doet vermoeden dat het voornamelijk over Bromeliaceae zal gaan. Er hebben echter meerdere auteurs aan de verschillende hoofdstukken van het boek meegewerkt, maar 6 van de 8 hoofstuken zijn geheel of gedeeltelijk van de hand van de hoofd auteurs. Het boek is van een heel ander kaliber dan de 3 eerdere boeken van de hand van Elton Leme (Canistropsis, Cansitrum & Nidularium), die over hetzelfde gebied gaan, maar meer taxonomisch van aard zijn. Er is weinig overlap qua inhoud.

Het boek begint met de historie van het "Atlantic Forest" dat een gebied bestrijkt van Rio Grand do Sul tot Rio Grande do Norte in het Noordoosten van Brazilië, maar het grootste gedeelte ervan ligt in het Zuidoosten, langs Serra do Mar en Serra da Mantiqueira in de staten Sao Paulo, Rio de Janeiro, Minas Gerais en Espirito Santo. Er wordt ingegaan op de invloed van de kolonisatie en de slaventijd op het verdwijnen van het genoemde bos, wat het op een na grootste bos is van het continent na het Amazone regenwoud. Het is echter geen aaneengesloten bos meer en in het tweede hoofdstuk wordt uitgebreid aandacht besteed aan de fragmentatie en het verlies van habitat's ten noorden van de Sao Fransisco Rivier, alwaar het bos tegenwoordig meer op een "patch work" lijkt.

In hoofstuk 4 wordt aandacht besteed aan de diversiteit en verspreiding van Bromeliaceae in de staten Pernambuco en Alagoas. Fraaie habitats van Bromelias worden hier weergegeven en beschreven, die zeker uitnodigen daar eens rond te neuzen.

De dierenliefhebbers komen ook aan hun trekken, want hoofstuk 5 gaat over de Fauna in de Atlantic Forest Fragments van het Noordoosten van Brazilië. Foto's van vogels, zoogdieren, insecten, en slangen sieren dit onderdeel. Het volgende hoofdstuk gaat over de bloei en bestuiving van Bromeliaceae in dit zelfde deel van het bos en met name Kolibries spelen een belangrijke rol. In een aantal fraaie tabellen worden de bloei tijden van de verschillende soorten weergegeven en in relatie gebracht met droge en natte perioden.

Last but not least, laat ook de taxonomy zich niet onbetuigd. Hoofdstuk 7 begint met het Aechmea complex dat voorheen Gravisia heette, waar enige nieuwe soorten in voorgesteld worden. Je ziet de verwantschap van de fraai weergegeven boeiwijzes, beginnende met de zeer compacte bloeiwijze van Aechmea chrysocoma en A.aquilega, tot de meer open bloeiwijze van de gigantische A.eurycorymbus an Aechmea lepthantha (nieuwe combinatie voor Portea lepthantha) met vele soorten daar tussen in. Vervolgens is het Aechmea lingulata complex aan de beurt, dat in meerdere soorten uiteen valt. Na Aechmea passeren een aantal andere Bromelioide geslachten de revue, waaronder Araeococcus, Ananas, Fosterella, Billbergia, Bromelia, Canistrum, Cryptanthus, Hohenbergia, Orthophytum en anderen. Ook de Tillandsioideae komen aan bod, al is het dan vooral het geslacht Tillandsia en Vriesea. Hoofstuk 8 geeft nog een aantal sleutels, waaronder die van het Aechmea lingulata complex en voor het geslacht Araeococcus voor Noordoost Brazilië, waarna het boek besluit met een serie type-foto's (35 stuks op 3 pagina's) en schetsen van bloem details van de nieuwe soorten (23 stuks op 3 pagina's) en natuurlijk een index.

- Eric J. Gouda

Bijgewerkt: 20100513, 18364 keer bekeken

<< < page 1/2 > >>

Documentatie

Nieuwsbrief
Locatie
Bestanden
Wikl Document
Publicaties
Artikelen
Palmblad
Toegezonden nieuws
1e Congres
Boekbespreking

 Print