logo
Bromelia Contactgroep (BCG)
P/a Botanische Tuinen
Budapestlaan 17
3584 CD Utrecht


ABN-AMRO IBAN: NL66 ABNA0421855185 tel.030-253 9281

Nieuwsbrief 114 - Mei 2025


Bijeenkomsten dit jaar

 

We willen jullie van harte uitnodigen voor de voorjaarsbijeenkomst. Van 10 tot 11 uur 's ochtends hebben we een gemoedelijke samenkomst met koffie, thee en koek, waarna we maximaal een uur zullen vergaderen (ALV). Punten voor de agenda kun je per mail indienen, of tijdens de vergadering.

 

Figs. 1 en 2 Tillandsia albertiana (zie plant bespreking vorige nieuwbrief), dit is een ouder van T. x dorotaea, foto's Eric Gouda

Agenda algemene vergadering (11:00 - 12:00 uur)

Hierna zullen we de plant bespreking houden, dus als je een (mooie, bijzondere of probleem) plant wil presenteren, neem deze dan mee. Na de plant bespreking volgt een veiling van ingebrachte planten (neem dus je overtallige planten voor deze veiling mee). Mogelijk combineren we dit met de lunch. Tijdens het middag programma, v.a. 13:30 uur, zal Piet van Beest een lezing houden over zijn reis naar Madagaskar.

 

Figs. 3 en 4 Tillandsia argentina (zie plantbespreking vorige nieuwbrief), dit is de andere ouder van T. x dorotaea, foto's Eric Gouda

Plant portretten

Tillandsia albertiana (fig. 1&2) en Tillandsia argentina (fig 3&4) zijn dus de twee ouders van de natuurhybride Tillandsia x dorothaea. Het zijn beide mooie relatief kleine soorten die je regelmatig in collecties tegen komt. Tillandsia albertiana heeft mooie open rode bloemen, één per scheut en is over het algemeen een karige bloeier. Dat wil zeggen dat er meestal maar een paar scheuten in een kluster tegelijk bloeien. Het is daarentegen een geweldige groeier en vormt dichte clusters. Veel variatie is er in tussen de planten in collecties niet. Er is een wat slordige, warrige groeier en een wat regelmatiger, meer recht naar onderen hangende vorm, die er voor het oog wat attractiever is.

 

Tillandsia argentina is wel heel variabel, zowel in groeivorm als in bloeiwijze. Je hebt vrij kleine vormen met de bloeiwijze helemaal tussen de bladeren die maar 1 a 2 bloemen per aar geven, vormen met weinig kleur op de bloem bracteeën en de meer gekleurde vorm in figuur 3 en 4 weergegeven, die ik zelf kwa kleur het mooiste vind. Verder heb je nog een hele succulente klauw vormige varieteit met veel bredere bloembladeren.