logo
Bromelia Contactgroep (BCG)
P/a Botanische Tuinen
Budapestlaan 17
3584 CD Utrecht


ABN-AMRO IBAN: NL66 ABNA0421855185 tel.030-253 9281

Nieuwsbrief 7 - Augustus1997


Benthuizen 21-Augustus-1997

Bromelia Contact Groep

Geachte vrienden bromelia liefhebbers. Het is alweer enige tijd geleden sedert onze bijeenkomst in de Diergaarde Blijdorp. De vakantie is alweer voorbij en wij hopen dat jullie en de planten niet teveel last hebben gehad van de hitte in de afgelopen periode. Koelere perioden breken nu aan en het is weer goed eens bijeen te komen.

1 Bezoek aan plantekas Diergaarde Blijdorp.

Op de zeer heete Zaterdag 7 Juni 1997 bracht de contactgroep een excursie naar de Bromelia en orchideen kas van de Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. De conservator van deze plantenkas, onze gastheer Willem van de Broek verwelkomden de leden van de contactgroep met koffie in de voorkas omstreeks 11:00 uur.

 

Als introduktie gaf Willem een overzicht van de omvang en aard van de werkzaamheden van zijn botanische groep in de Diergaarde. De botanische groep heeft een staf van 16 personen. De groep houd zich bezig met het onderhoud van de paden, groenbeplanting in bosranden, onderhoud van de Rivierahal, het Oliefantenverblijf en het ontwerp en voorbereiden van het nieuwe Oceanium enz. Als gevolg van de nationale decentralisatie en herrangschikking van de (academische) bromelia bestanden is Blijdorp het centrum geworden voor de grotere Bromelia soorten zoals Achmea’s, Vriesea’s. De plantenkassen herbergen ca. 4.500 verschillende planten. Met ca. 1.2 miljoen bezoekers per jaar wordt dit bestand voldoende geshowd bij het breede publiek. Hierna begaf zich de contactgroep op rondleiding langs de warme en vochtige bromeliakas, orchideenkas en drooge catuskas.

 

In de vochtig en warme Bromeliakas waren Achmea’s en Vrieseas voor een groot deel opgebonden aan hardhouten stellages. Op zich lijkt dit een efficiente manier van opbinden doch Willem vind dit geen sucessvolle methode. Vanwege de stevige opbinddraad voelen de planten geen noodzaak te bewortelen en zich vasttezetten op het hardhout. Tevens waren er in deze kas ook philodendrons, varens, heiliconias e.d. te bewonderen. Wij kregen een prachtige indruk van een tropische groeiomgeving. Ditzelfde gold ook voor de iets koudere cactuskas met prachtige bolcactussen en de orchideenkas. Voor het aanvullen van de collectie en ter decoratie van de kas kunnen wij Willem (Zoo Blijdorp) ten alle tijden een plezier doen met stekken of planten. Hierna ging de Bromelia contact groep naar een ander (nog heeter) kantoorgebouw voor de dia presentatie.

 

Een deel van de diapresentatie door John Coenen ging over het vorige bezoek aan Fa. Corn Bak te Assendelft. Hierna presenteerde Hugo Claesen een diaserie over een vroeger bezoek aan Frans Guyana en Suriname. Hugo is liefhebber van kikkers en planten. S’ochtends in het Surinaamse bos is de temperatuur ca. 180C en deze stijgt overdag to 30-38 0C en op rotsplateau’s zelfs tot 55 0C. Het aantal Tilandsia, Bromelia en orchideen soorten in Suriname en Guyana zijn beperkt t.o.v. een land als Equador. Bromelias komen soms in groepen met intervallen van 10 kilometer voor. Hugo kon hiervoor geen goede verklaring vinden. De dias toonden Achmea melinoni, Guzmania Monostachya en Phalenopsis Stuarteana. Ook waren te zien Vriesea Heliconoides (groot verspreidings gebied), Puyas (Equador), Bilbergia piramidales en Neoregelia Pendulum Brevilfola. Hugo wordt bedankt voor de interessante dia presentatie. Hierna vond er een ronde tafel gesprek plaats over het wel en wee van de Bromelia Contact Groep (zie beneden).

 

Na afloop vervoegden wij ons weer in de Bromeliakas alwaar Niek Steur namens de Fa. Corn Bak wederom planten voor de leden ter verdeling aanbod. Onze hartelijke dank aan Peter bak en Niek Steur voor dit leuke gebaar. Mischien is het goed dat elk lid een lijstje aanlegd met de naam van deze planten. Dit kan vanwege de toekomstige stekken interessant worden voor de andere leden.

 

Het bezoek aan de plantenkassen van de Diergaarde Blijdorp was interessant. Wij danken onze gastheer Willem van de Broek hartelijk voor de geboden gastvrijheid en de drankjes die dit warme bezoek draagelijk maakten. Exact bij het verlaten van de Diergaarde om can 16:30 hr. brak er een enorm onweer en storm los. De regen kwam met bakken uit de lucht. Jeroen, Olaf en mijzelf konden de dierentuin niet uit. Naderhand waren de wegen gestremd omdat veel takken en complete loof bomen over de weg waren gevallen. Bij thuiskomst was mijn Tillandsia verzameling over het hek van de tuin verdwenen. Pas na twee weken heb ik de laatste plant terug gevonden. Het was me een merkwaardig Zaterdag.

2 Ronde tafel discussie

Volgende bijeenkomst: Zie beneden

 

Verzamelen van plantenzaad tijdens plante tochten door de jungle.

Hugo Claesen: Hoe kun je nou zien of in de bloeiwijze van een Bromelia rijp zaad zit?

Niek: Dit kun je niet goed zien of beoordelen, maar als je toch ter plekke bent neem voor de zekerheid toch maar een paar zaaddozen mee.

 

Toekomstige excursies: Rene Degeshelle zal bij een bekende Bromelia kwekerij in Belgie informeren voor het brengen van een excursie. Een ieder die nog een bedrijf weet (bijv. in Duitsland) kan ook initiatief nemen.

 

Literatuur update: Leo Dijkgraaf gaat een update verzorgen van zij reeds goede lijst.

 

Co-publicatie in blad van Xinopus: Jeroen noemde de mogelijkheid tot het plaatsen van een stukje in het kikker/reptielen blad van de vereniging Xinopus (Breda 150 leden). Jeroen is secretaris van deze vereniging met een kwalitatief uitstekend blad dat om de twee mannden verschijnt. Co-publicatie van onze Bromelia/Tillandsia artikelen in hun blad heeft als voordeel: Het blad bestaat al en kwalitatief goed drukwerk zonder extra zorgen. De leden van Xinopus zijn vaak ook geinteresserd in Bromelias. Onze leden krijgen dan ook goed printwerk mret artikelen over onze planten die uitgewisseld kunnen worden met anderen.

Eric: Een eigen blad is veruit te prefareren bijv. twee maal per jaar. Bewaar de copieen van de niewsbrieven totdat je voldoende materiaal hebt.

Jeroen: Co-publicatie in Xinopus kan een opstap zijn.

 

Copy voor de niewsbrief: Copy voor deze brief van de Bromelia Contact Groep is welkom. Dit kunne bijv. zijn beschrijvingen over planten of reisbeschrijvingen. Misschien kan Frits Wagenmakers een korte impressie geven van zijn recente reis naar Guatemala.

Nieuwe leden.

Denise Beeckmans uit Schiedam heeft zich aangemeld als nieuw lid. Denise is gek op Tillandsia’s en wilt graag meer weten over kweek methoden, opbinden etc. Welkom Denise. Ons eerstvolgend bezoek aan de Tilandsia experts in de Botanische Tuinen te Utrecht komt goed uit.

 

Wie heeft de navolgende Bromelia liefhebbers opgegeven en kan mij verdere adres informatie geven over de Peter Muode en Hans Rovers. Ook zijn enkele namen opgegeven met volledig adres. Naar deze nieuwe mensen heben wij een brief gestuurd doch verder geen reactie gehad. Dit zijn mijnheer en mevrouw deBoer-Spekman (Dordrecht) , Wally Engberts (Den Haag) en Bart Westerman (Vroomshoop). Graag willen wij van deze mensen vernemen (telefoontje is voldoende) of zij al of niet interesse hebben in de Bromelia Contact Groep. Indien ja dan graag wat meer informatie over de interesse en ervaringen van deze nieuwe leden. Indien nee dan is dit de laatste brief. Voor deze nieuwe mensen ter dekking van onkosten, postzegels e.d. Fl 5,- storten ten name van J.G.C. Coenen bank nr. 16 01 42 296 Rabobank Zoetermeer-Benthuizen post-giro nr. 580870.

 

Adres wijziging: Hans Coenen 1-9-1997 (zie ledenlijst)

3 Contacten met Bromeliad Societies & literatuur.

Nog geen verder akties genomen.

4 Volgende bijeenkomst.

De volgende bijeenkomst zal plaats vinden op Zondag 5 October in de serre van de Botanische Tuin van de Universiteit Utrecht, bekend vanwege zijn Tillandsia verzameling. Eric Gouda is onze gastheer. Een kaartje met routebeschrijving is achteraan bijgevoegd. We verzamelen aan de achterzijde van de Botanische Tuin waar de kassen gelegen zijn, aan de Harvardlaan. Het makkelijkst te bereiken via de A28 (resp. A2-A12 [richting Arnhem]-A27[richting Hilversum]-A28[richting Amersfoort], afslag de Uithof/Ac. Ziekenhuis. In de 2e bocht op de Universitieitsweg, rechts de Uppsalalaan op en de 1e links de Harvardlaan naar achteren afrijden. de kassen liggen dan links.

 

Openbaar vervoer reizigers:centraal station Utrecht bus naar Uithof/Ac. Ziekenhuis, bus 11 halte Botanische Tuinen, richting naar de hoofdingang wordt aangegeven , niet hoofdingang nemen, maar rechtsom via via het fietspad naar achterzijde van de tuin/kasssen lopen. Bus 12 laatste halte voor Ac.Ziekenhuis kan ook, maar dan is de wandeling iets langer maar niet meer dan 5 minuten totaal.

 

Eric zal een PC installeren met toegang tot het internet, zodat een en ander gedemonstreerd kan worden.

Agenda:

 

Wij hopen op een leuke bijeenkomst te meer daar Eric zijn dienstreis naar de Verenigde Staten speciaal heeft uitgesteld om ons te kunnen ontvangen. Eric bij voorbaat dank.

 

Indien U planten over heeft of stekken of zaad kunt U wellicht altijd een (nieuw) mede lid blijmaken. Hopenlijk tot ziens in de Hortus in Utrecht.

 

Met vriendelijke groeten

John Coenen & Jeroen van der Steen