logo
Bromelia Contactgroep (BCG)
P/a Botanische Tuinen
Budapestlaan 17
3584 CD Utrecht


ABN-AMRO IBAN: NL66 ABNA0421855185 tel.030-253 9281

Nieuwsbrief 1 - Februari-1996


Benthuizen/s'Gravenzande 1-Februari-1996

Geachte geadresseerde,

Zoals U wellicht met ons eens bent, zijn planten behorende tot het geslacht der Bromeliaceen en Tillansioiden bijzonder interessant en decoratief. Deze planten komen steeds vaker voor in verzamelingen van liefhebbers van tropische planten met name in paludaria. De planten zijn in de ware zin kinderen van het tropisch regenwoud en zijn zeker niet "ouwbollige Oma's planten" zoals wel eens wordt beweerd.
Steeds meer prachtige soorten worden bekend o.m. meegebracht via reizen naar de tropen.

Het probleem doet zich nu voor dat deze interessante plantensoort vrijwel overal buiten de boot valt. In paludaria (kikker verenigingen) fungeren zij als achtergrond en nuttige habitat voor kikkers. Het gaat hier niet zozeer voor de planten als wel om de beesten. In OrchideeŽn verenigingen komen deze planten slechts af en toe aan bod. Nieuwe planten exemplaren, bijvoorbeeld op de markt gebracht door bijv. de Fa. Cornelius Bak, zijn niet of in onvoldoende mate in de winkel te krijgen en bespreking van deze planten gebeurd alleen, in relatief dure, buitenlandse verenigingsbladen.

Gezien Uw, door ons veronderstelde, interesse voor deze planten leek het ons een goed idee om, bij voldoende belangstelling, een contact groep voor Bromeliaceen op te richten. Deze "Bromelia Contact Groep" wordt zeer informeel van aard met minimale verplichtingen en veel planten plezier. Het leek ons een goed idee om, bij voldoende belangstelling, een of twee maal per jaar een bijeenkomst te organiseren. Uiteraard behoren huisbezoeken oa. tot de mogelijkheden. Deze bijeenkomsten zouden tot doel hebben:

Ons uitgangspunt is dat dit gezelschap is bedoeld voor geÔnteresseerden c.q. hobbyisten. Kortom als onze doelstellingen U aanspreken is dit een mogelijkheid om aan BromeliaceeŽn te komen die al jarenlang op uw verlanglijstje staan. Op bijgaande lijst (wegens privacy niet bijgesloten) zijn de adressen vermeld van mogelijk geÔnteresseerden. Bent U enthousiast, kent U meerdere personen die gedesinteresseerd zijn of wenst U meer informatie? laat ons dan telefonisch of middels een briefje iets weten.

Met vriendelijke groeten
John Coenen & Jeroen van der Steen