logo
Bromelia Contactgroep (BCG)
P/a Botanische Tuinen
Budapestlaan 17
3584 CD Utrecht


ABN-AMRO IBAN: NL66 ABNA0421855185 tel.030-253 9281

Nieuwsbrief 102 - Februari 2020


Uitnodiging voor de voorjaar bijeenkomst op zondag 29 maart 2020.

Beste leden,

Jullie worden voor de bijeenkomst van harte uitgenodigd vanaf 10.00 uur in de serre van de Botanische Tuinen te Utrecht.

Het programma voor deze dag is als volgt: Tot omstreeks 11.00 uur ontvangst en gezellig samenzijn in de serre, genieten van koffie en thee en kunnen bewonderen en bespreken van de meegebrachte en deels te veilen planten op de plantentafels.

Aansluitend volgt een bespreking van meegebrachte bromelia’s en enige planten uit de collectie van de Botanische Tuinen.
Figs. 1 en 2 Guzmania multiflora Ecuador vorm, foto's Eric Gouda

Tijdens de middaglunch, verzorgd door het echtpaar Gouda en verkrijgbaar tegen geringe kosten, zal een veiling plaats vinden van de voor dit doel geschonken bromelia-soorten. Deze voorjaar bijeenkomst wordt dan in de namiddag besloten met een rondgang door de collectie-kassen van de Botanische Tuinen o.l.v. onze voorzitter Eric Gouda.

Agenda voor de ledenvergadering op 29 maart 2020.

Graag hopen wij jullie allen weer op 29 maart a.s. te kunnen begroeten.

Namens het bestuur,

Eric Gouda, voorzitter

Plantportretten

De Ecuador vorm van Guzmania multiflora (fig. 1-2) toont wat minder oranje, de bloemen meer compact gerangschikt en met een recht opstaande bloeiwijze dan de oorspronkelijke vorm van Colombia, waarbij de as van de zijtakken duidelijk zichtbaar is en de bloeiwijze tot horizontaal overhangt. In deze vorm zijn de kelkbladeren geel, terwijl in de Colombiaanse vorm deze oranje zijn met een gele punt. Beiden hebben witte kroonbladen en afmetingen van bloemdelen zijn vergelijkbaar.

Figs. 3 en 4 Tillandsia moronesensis, foto's Eric Gouda

Tillandsia moronesensis (fig. 3-4 hierboven) uit Mexico (Zacatecas) is een wat grotere (tot 1 m) weinig bekende soort die in goede licht omstandigheden diep rode bracteeën heeft, maar van de winter heeft hij bij ons niet veel kleur gekregen. Deze is enigzinds vergelijkbaar met T. schusteri die we tijdens een eerdere en bijeenkomst aan jullie voorgesteld hebben en vormt ook zogenaamde grasscheutjes. Het is de vraag of deze na de bloei afsterft of nog een normale scheut gaat geven.
Tillandsia pseudomicans (fig. 5-6) uit Peru (Cuzco) heeft vlezige grijsgroene bladeren en weinig kleur in de bracteeën en in tegenstelling tot Tillandsia micans , die ook van Cuzco komt, heeft deze rose bloemen in plaats van witte en is ook wat korter stengelvormend.
Figs. 5 en 6 Tillandsia pseudomicans , foto's Eric Gouda