logo
Bromelia Contactgroep (BCG)
P/a Botanische Tuinen
Budapestlaan 17
3584 CD Utrecht


ABN-AMRO IBAN: NL66 ABNA0421855185 tel.030-253 9281

Nieuwsbrief 97 - Februari 2019


Uitnodiging voor de voorjaar bijeenkomst op zondag 31 maart 2018

Beste leden,

Jullie worden hierbij uitgenodigd voor onze voorjaar bijeenkomst op zondag 31 maart a.s.. Vanaf 10.00 uur is een ieder weer welkom in de serre van de Botanische Tuinen Utrecht, ingang Harvardlaan.

Tot omstreeks 11.00 uur zal er gelegenheid zijn elkaar te begroeten, koffie of thee te drinken, tentoon gestelde planten te bewonderen, literatuur te raadplegen enzovoort.

Fig. 1 t/m 3 Plant portrettenTillandsia aff. tomaselli , foto's Eric Gouda

Om 11.00 uur zullen wij een ledenvergadering houden, waarvoor een agenda hier is bijgevoegd.

Vervolgens zullen de door de leden meegebrachte bromeliaís, alsook planten uit de collectie van de Botanische Tuinen worden besproken. Uiteraard plezierig als er show-exemplaren op tafel komen te staan, maar schroom toch niet ook zogenaamde probleemplanten eens mee te nemen. Er is over het cultiveren bij ons immers veel kennis in huis en van vragen en laten zien word je wijs. Waarom bloeit deze of die tillandsia bij mij nou maar niet ? Hoe komt deze soort aan vlekken op zijn bladeren. . . .enzovoort. Neem mee voor de bespreking en put voordeel uit de daarop volgende adviezen !

Tijdens de lunch zal een veiling kunnen plaats vinden van de voor dit doel beschikbaar te stellen planten. Het wordt voorjaar, dus er zal zo hier en daar door leden wel het een en ander aan bromeliaís worden verpot. Als je daarvan planten/stekken kunt missen voor je mede-hobbyist zal dat dus fijn zijn !

Het middagprogramma zal worden verzorgd door Renate Gouda. Zij neemt ons mee op een tocht in BraziliŽ, gemaakt met haar echtgenoot Eric en vrienden en wel van Rio Grande do Sul tot aan Pernambuco. Renate kennende zal dit een boeiend reisverslag worden !

Graag hopen wij jullie allen weer op 31 maart a.s. te kunnen begroeten.

Namens het bestuur, Eric Gouda, voorzitter

Agenda voor de ledenvergadering op 31 maart 2019.


Financieel verslag

Plant portretten

Figuur 1 t/m 3 is een Tillandsia afkomstig via Peter Bak van Bird rock (US) Pam Koide. Een spectaculaire gigant, groter dan de meeste T.xerographica's en is vermoedelijk een kruising tussen deze soort en een soort uit de T.fasciculata hoek. De soort hieronder is Aechmea recurvata var. ortgiesii, een van de vele vormen van deze weid verspreide soort.

Fig. 4 t/m 5 Plant portrettenAechmea recurvata var. ortgiesii , foto's Eric Gouda